Veiligheidscertificaat

De Haarlemmermeerse Bosmanege beschikt over het veiligheidcertificaat.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de Federatie Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR) hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Om de veiligheid in de paardensport te waarborgen hebben deze drie partijen samen met Consument en Veiligheid de Stichting Veilige Paardensport opgericht. De belangrijkste taak van deze stichting is het uitgeven van veiligheidscertificaten aan hippische accommodaties.

Wat is het veiligheidscertificaat?veiligheidscertificaat
Het veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt bijvoorbeeld eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijhal en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden van zijn de verplichte aanwezigheid van een BHV-er, verplichting van een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, harnachement onderhoud en ongevallenregistratie.

Afgifte afgifte van het veiligheidscertificaat staat onder toezicht van het onafhankelijk Keurmerkinstituut en komt tot stand na een deskundige en grondige keuring. Voor de accommodaties en de verenigingen die zijn aangesloten bij de FNRS, de SRR en de KNHS is het veiligheidscertificaat verplicht. Inmiddels hebben 340 hippische accommodaties het veiligheidscertificaat.

Verenigingen
KNHS verenigingen zijn per 1 januari 2008 verplicht hun activiteiten te houdenĀ  in een accommodatie met een veiligheidscertificaat.